به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از مهر: از ابتداي سالجاري تاکنون متوسط مصرف بنزين کشور به 64 ميليون ليتر در روز افزايش يافته است که در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته بيش از 5 درصد رشد داشته است.
از سوي ديگر با وجود وجود سرماي شديد زمستاني در اکثر استانهاي کشور و کاهش سفرهاي برون شهري اما متوسط مصرف اين فرآورده استراتژيک نفتي نه تنها کاهش نيافته است که ميانگين روزانه مصرف بنزين در هفته ابتدايي بهمن ماه بيش از8 درصد افزايش يافته است.
مسئولان وزارت نفت يکي از مهمترين دلايل افزايش مصرف بنزين را قاچاق اين فرآورده پرطرفدار نفتي به کشورهاي همسايه و به ويژه افغانستان و پاکستان اعلام ميکنند به طوريکه با افزايش قيمت دلار، انگيزه سودجويان به منظور قاچاق بنزين هم دو چندان شده است.
يکي از مهمترين مسيرهاي قاچاق بنزين به کشورهاي همسايه مهاجرت کارتهاي سوخت به مبادي مرزي و کرايه اين کارتهاي بنزين توسط افراد سودجو است که اين اقدام حتي منجر به ايجاد بازارهاي سياه خريد و فروش کارتهاي کرايه اي بنزين هم شده است.
بر اين اساس مجموعه وزارت نفت بهمنظور مقابله با طرح مهاجرت و کرايه کارتهاي بنزين، يک طرح جديد را در دستور کار قرار داده است که فاز اول اين پروژه به صورت آزمايشي در سطح برخي از شهرهاي مرزي کشور اجرايي شده است.
کد گذاري کارتهاي بنزين آغاز شد
با هماهنگي و توافق شرکت ملي پالايش و پخش نفتي و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، طرح " کد گذاري" کارتهاي هوشمند سوخت در برخي از شهرهاي مرزي کشور آغاز شده است.
به طور معمول دارنده هر کارت هوشمند بنزين در طول شبانه روز مي تواند سه بار با کارت سوخت شخصي خود اقدام به دريافت 180 ليتر بنزين با قيمت نيمه يارانه اي کند اما با اجراي طرح کد گذاري کارتهاي هوشمند سوخت در مبادي مرزي سوخت گيري با کارت بنزين خودروها به يک مرحله در شبانه روز کاهش يافته است.
از اين رو دارندگان کارتهاي هوشمند سوخت در مبادي مرزي در طول 24 ساعت تنها يک مرحله مي توانند 60 ليتر بنزين با قيمت نيمه يارانه اي 400 تومان در جايگاهها خريداري کند.
از سوي ديگر به منظور مقابله با پروژه "اجاره" و "مهاجرت" کارتهاي بنزين در مبادي مرزي، با کد گذاري کارتهاي سوخت بومي، تمامي کارتهايي که از ساير شهرها در جايگاههاي سوخت مناطق مرزي مورد استفاده مي گيرند، غير فعال مي شوند.
با آغاز کد گذاري کارتهاي بنزين، تنها کارتهاي سوختي در مناطق مرزي قابليت دريافت بنزين را دارند که متعلق به ساکنان بومي آن منطقه باشند تا عملا مقدمات برچيده شدن بازارهاي سياه خريد و فروش کارتهاي بنزين اجارهاي فراهم شود.
نقل و انتقال سهميههاي بنزين ممنوع شد
مسئولان شرکت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي پيش بيني مي کنند با اجراي اين طرح علاوه بر توقف مهاجرت و انتقال کارتهاي بنزين به مناطق مرزي، امکان قاچاق بنزين ذخيره سازي شده در کارتهاي سوخت به کشورهاي همسايه هم به حداقل کاهش يابد.
يکي ديگر از دستاوردهاي اين طرح از نگاه مسئولان وزارت نفت، ممنوعيت نقل و انتقالات سهميههاي بنزين 400 و 700 توماني ذخيره سازي شده در کارتهاي هوشمند سوخت به مبادي و شهرهاي مرزي کشور است که قطعا آمارهاي قاچق اين فرآورده نفتي را هم تحت تاثير قرار ميدهد.
ساز و کار خريد بنزين مسافران در شهرهاي مرزي
به گزارش مهر، از حدود يک ماه آينده و همزمان به نزديک شدن به روزهاي پاياني سال، به تدريج مسافرت هاي نوروزي به شهرهاي مختلف کشور شتاب مي گيرد و در اين بين با کد گذاري کارتهاي سوخت امکان خريد بنزين با کارتهاي موجود براي بسياري از مسافران غير ممکن خواهد شد.
از اين رو با توافق تمامي دستگاههاي مرتبط يک ساز و کار جديد براي خريد بنزين توسط مسافران در شهرهاي مرزي تعريف و اجرائي شده است. با هماهنگي شرکت هاي منطقه اي پخش فرآورده هاي نفتي و فرمانداري هاي سراسر کشور، به تمامي مسافران در برخي از مناطق مرزي معرفي نامه هايي صادر مي شود که با ارائه اين معرفي نامه به جايگاه هاي سوخت امکان خريد بنزين فراهم مي شود.
آمارهاي رسمي نشان مي دهد که اجراي آزمايشي اين پروژه در برخي از استان هاي مرزي به ويژه در شرق کشور منجر به کاهش 20 تا 25 درصدي مصرف بنزين شده است.
بهمن نيازمند اقدم مدير عمليات شرکت ملي پخش فرآوردههاي نفتي هم پيشتر در گفتگو با مهر با بيان اينکه با نظر مقامات قضائي کارتهاي هوشمند سوخت متخلف جمع آوري و ضبط خواهد شد، گفته بود: با رصد تراکنش برخي از کارتهاي هوشمند سوخت در مبادي مرزي نسبت به جمع آوري اين کارت ها و جلوگيري از انحراف فرآوردههاي نفتي اقدام مي شود.